SMULLEN | Haagse lamskoteletten van Martje!

Met twee zware dozen onder mijn armen trapte ik met mijn voet de autodeur dicht. In de verte zagen de twee Hagenezen me al aan komen. Met hun biertje in de zon keken ze naar een zwoegend meisje met allerlei keukenspullen voor haar eerste avond in de keuken van een echt restaurant. De ene zei iets ontzettend Haags tegen me. “Sorry, maar ik verstond echt niet wat je zei.” pufte ik. “Ah joh, klap’s effe één keer in je handen voor me, das leuk.” sprak hij prachtig plat. Lachend zei ik dat ik dat wilde doen als ze een doos hielpen dragen naar het restaurant en ze daarna lekker mee kwamen eten. “Maar die tent is veels te duàh!” “Je kan me helpen met de afwas, dan regelen we wel wat.” Toen zag ik zijn brede tandenloze lach en wist ik waarom mijn uitnodiging zinloos was. Wij aten die avond lamskotelet.
Lamskoteletten voor 4 personen
4 dubbele lamskoteletten
8 tenen knoflook
2 takken rozemarijn
Verse (citroen)tijm
Olijfolie
400 gr zoete aardappelen
400 gr pastinaken
Peper en zeezout
Marineer de lamskoteletten (het liefst een nacht) in de koeling met 4 tenen knoflook, de rozemarijn en tijm en wat olijfolie. Zet de oven op 180 graden en schil en was de zoete aardappelen en pastinaken. Snijd ze in blokjes, pel de overige 4 tenen knoflook, kneus ze een beetje en doe ze met de aardappel en pastinaken in een schaal. Besprenkel alles met olijfolie, peper en zeezout. Als je nog wat rozemarijn of tijm over hebt, doe dat er gerust bij. Doe alles ca 40 minuten in de oven, tussentijds alles een beetje omscheppen en testen of het al eerder gaar is.
10 minuten voordat je de aardappels en pastinaken uit de oven haalt, zet je een grillpan op hoog vuur. Als de pan heet genoeg is (de koteletten moeten flink sissen), grill je de koteletten aan beide zijden. De duur van dit grillen is afhankelijk van de dikte van de koteletten. Ze mogen best een beetje rosé zijn van binnen, maar vraag dat vooral eerst aan je gasten. Ik grillde ze rosé en dat duurde maximaal 2 minuten aan elke kant. Doe peper en zout over je koteletten voor je ze samen met de aardappels en pastinaken serveert. Als je nog niet genoeg knoflook hebt, is aïoli hier super bij.
Happy munching!!
Boel liefs,
Martje van Koek van Eigen Deeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s